”I KONSTENS OCH MUSIKENS TECKEN” – UNDER PARGAS ORGELDAGARS KURSVECKA NJUTER VI AV SOMMARSTADEN

”I KONSTENS OCH MUSIKENS TECKEN” – UNDER PARGAS ORGELDAGARS KURSVECKA NJUTER VI AV SOMMARSTADEN

I år arrangeras Pargas Orgeldagar för den 39:de gången. Till traditionen hör att i samband med festivalen ordna orgel- och sångkurser, vid vilka i år medverkar sopran Aulikki Eerola, bariton Jouni Kuorikoski, organist och Orgeldagarnas konstnärliga ledare Kari Vuola samt den tyske orgelkonstnären Franz Danksagmüller som i år deltar för fjärde gången i festivalen. Varpu Haavisto med lång pedagogerfarenhet, erbjuder på årets kursnyhet, en viola da gamba-kurs. Marko Autio och Mikael Kemppainen medverkar som pianister vid sångkurserna. 

Kommentarer av förra sommarens kursdeltagare

Kurserna sammankallar tiotals musikstuderande och kyrkomusiker runt om i Finland. Jussi Linnanmäki var en av dem sommaren 2017. Han studerar kyrkomusik vid Sibelius-Akademin och har redan under flera år deltagit i Orgeldagarnas sommarakademi för att lära sig mera. Förra sommaren deltog han i den intensiva veckan i Pargas under ledning av Aulikki Eerola. ”Det har framför allt varit fint att få undervisning av läraren på toppnivå och att njuta av den uppmuntrande omgivningen. Pargas har de gångna somrarna bjudit på det allra bästa”, gläder sig Linnanmäki i slutet av kursveckan.

Organisterna Minna Poutanen och Katri Holma kom för sin del till Pargas för Franz Danksagmüllers undervisning. ”På en intensiv kurs som den här får man mycket ut av en ny lärare. Man är ofta så van vid sin egen lärare, att man längtar efter någonting nytt, och börjar lyssna på ett helt annat sätt på sin egen spelning. Och det är ju riktigt fint att en sådan som han, som är uppväxt med musik-kulturen i mellersta Europa, delar med sig av sin erfarenhet här i Pargas. Då behöver man inte själv resa långt. Ja, eller nog så långt som till Pargas”, funderar Poutanen vid kursveckans slut.
”Jag blev lockad med av min vän som deltog i Danksagmüllers kurs förra året. Det är på något vis avslappnande och lärorikt och väldigt trevligt att komma in i dylik rytm, speciellt så här som vuxen då det inte längre är normal rutin att gå på lektion varje vecka”, kommenterar Holma.


Katri Holma & Minna Poutanen

 

 Lärarens synpunkter

Bariton Jouni Kuorikoski har redan under flertalet sommarveckor undervisat i Pargas. ”Behaglig och varm upplevelse i konstens och musikens tecken, speciellt god samarbetsanda där det sommarvackra Pargas, som värdstad för kurserna, skapar en ljuvlig stämning med fina minnen långt framöver. Det är mycket trevligt att i undervisningspauserna ströva längs de vackra gatorna och gränderna i Pargas”, resonerar Kuorikoski.

Också sommaren 2018 finns det möjlighet till undervisning i församlingshemmets och Arkipelag-musikinstitutets utrymmen för sångare, och i kyrkan och kapellen för organisterna. I slutet av kursveckan arrangeras elevkonserter med fritt inträde. ”Både i församlingshemmet och i kyrkan är atmosfären gripande och vemodig vid slutkonserterna då kurserna och konserterna avtar och resan fortsätter mot nästa sommars evenemang”, berättar Kuorikoski som i många år lyssnat på konserterna av de elever han undervisat.